- biologische boekweit zaden.
- glutenvrij, voor voeding en kiemen
Boekweit is een circa 75 centimeter hoge, eenjarige, kruidachtige plant. Aan de (soms) rode stengels komen witte of lichtroze trossen geurig ruikende bloempjes. De eetbare zaadjes van boekweit lijken op kleine beukennootjes.
De Latijnse naam voor de plant Fagopyrum is er van afgeleid: (fagus = beuk en puros = tarwe, ‘boekweit’ = beuktarwe).
Boekweit komt van oorsprong uit Centraal Azië. Vanaf de late middeleeuwen wordt boekweit verspreid over heel Europa (Oost en West) verbouwd. Het eten van boekweit is echter in onbruik geraakt. In Oost Europa (en Rusland) wordt boekweit (meel) nog steeds veel gegeten.
Het kiemen van boekweit is zeer eenvoudig. Spoel de zaden uitvoerig in een zeef. Week de zaden 1 tot 5 uur.
Kiem 1-2.5 dagen. Methode: in pot.
Gebruik gepelde, “rauwe” boekweit. Rauwe boekweit is wit/groen tot licht bruin; getoaste boekweit is middelmatig bruin. Ongepelde boekweit (zwarte pellen) zijn geschikt voor groenten, niet voor kiemen. Je kan ze uitzaaien op schalen met aarde en 7 dagen laten uitgroeien tot ongeveer 10 centimeter hoge plantjes.
Om bederf te voorkomen, laat de zaden niet te lang weken. Let op de vochtigheid: draineer het spoelwater goed. Boekweit geeft een goede kiem met een milde smaak. Kiemt veel sneller bij warm weer. Verwerk de boekweitkiemen in je ontbijt, bv. als “muësli” bij fruit, of grof gehakt door een sesammelk met appel.
Eiwit uit boekweit is anabool. Het eiwit uit de boekweit stimuleert de spiergroei. Dat blijkt uit een Japans onderzoek naar de vergeten graansoort.
Week 6 uur, spoel goed uit in een zeef, iedere 12 uur. Na 3 dagen hebben de zaden kleine scheutjes en kunnen in muesli verwerkt worden. Je kunt deze kiemen ook terug drogen in een voedingsdroger om knapperige kiemen te verkrijgen.
Gewicht | 1 kg |
---|---|
Verpakking | 1000gr, 5000gr |